czwartek, 30 lipca 2015

KONFITURA MORELOWA niskosłodzona

7 słoiczków po 300 ml

  • 2,7 kg moreli (po obraniu ze skórki i wypestkowaniu zostaje 2 kg)
  • 200 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 2 opakowania Żelfix 3:1 Dr. Oetker


Słoiki umyć i wyparzyć (np. w zmywarce lub piekarniku – włożyć do zimnego piekarnika, nastawić 110 stopni i wyparzać przez 20 minut). Morele w misce zalać wrzącą wodą, odczekać 1 minutę, a następnie zalać zimną wodą. W razie konieczności powtórzyć czynność. Obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę. Podzielić owoce na 2 tury po 1 kg. W garnku wymieszać 1kg owoców z żelfixem, dodać sok z 1 cytryny i zagotować mieszając. Dodać 100g cukru i ponownie mieszając zagotować. Na wolnym ogniu gotować 2-3 minuty mieszając, by owoce się nie przypaliły. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, wypełniając je po brzegi, zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 24 godziny. 

niedziela, 19 lipca 2015

POWIDŁA ŚLIWKOWE

5 słoiczków po 300 ml
  • 3 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
                                      
Śliwki umyć, pozbawić pestki i przekroić na pół. Włożyć do garnka i podgrzewać 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając łyżką. Czynność powtarzać przez kolejne 4 dni. Ostatniego dnia można  dodać cukier jako naturalny konserwant. Powidła będą gotowe, kiedy nabiorą brązowego koloru, nabrane łyżką mają spadać większymi płatami.

Słoiki umyć i wyparzyć (np. w zmywarce lub piekarniku – włożyć do zimnego piekarnika, nastawić 110 stopni i wyparzać przez 20 minut). Gorące powidła przełóż do słoików i ustaw je dnem do góry aż do całkowitego ostygnięcia.

wtorek, 14 lipca 2015

CWIBAK

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jaj
  • bakalie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mąkę i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać pianę z ubitych wcześniej białek i lekko wymieszać.
Na koniec wsypać pokrojone bakalie. Masę przelać do standardowej keksówki. 

Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) do tzw. "suchego patyczka".

Przepis własny

poniedziałek, 13 lipca 2015

CYTRYNÓWKA - nalewka

  • 2,5 kg soczystych cytryn – 0,75 ml soku
  • 2 l niegazowanej wody źródlanej
  • 1 kg cukru
  • 2 l spirytusu rektyfikowanego 70%


Cytryny zalać wrzątkiem na 10 sekund. Obieraczką obrać skórki, a z reszty wycisnąć sok. Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Ostudzić. Sok z cytryn zalać spirytusem w słoiku nalewkowym, dodać wodę z cukrem, zamieszać i odstawić. Do drugiego słoja włożyć skórki z cytryn i zalać spirytusem na 24 godziny. Po tym czasie połączyć z ekstraktem. Podawać schłodzoną. 

RYŻ NA SUSHI

Na 2 osoby – 1,5 szklanki ryżu = 5 liści.
  • 1 szklanka ryżu np. House of Asia
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Ryż dokładnie płuczemy na sitku, odsączamy i przekładamy do garnka. Garnek powinien być stalowy a nie teflonowy. Ryż zalewamy wodą, w proporcji 1 szklanka zimnej wody na 1 szklankę ryżu. Garnek przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i skręcamy na mały ogień. Tak gotujemy 10 min. Po tym czasie garnek odstawiamy na kolejne 10 minut, nie zdejmując pokrywki. W tym czasie przygotowujemy awase-zu. Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól, podgrzewamy do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po upływie wskazanego czasu, ryż przekładamy do miseczki drewnianej lub plastikowej i mieszamy z awase-zu. 

piątek, 10 lipca 2015

OGÓRKI MAŁOSOLNE

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 gałązki kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • chrzan – korzeń + liście
  • liście porzeczki lub wiśni
  • sól kamienna (niejodowana) - kupuj co roku świeżą
  • cukier
  •  woda

Umyte dokładnie ogórki umieszczamy w słoju, dodajemy ząbki czosnku przekrojone na pół, koper, chrzan, liście porzeczki lub wiśni.

Zalewamy wszystko ciepłą (nie wrzącą) posoloną wodą (po łyżce stołowej na 1litr wody plus łyżeczka cukru). Ogórki powinny stać w zacienionym miejscu. Warto co roku kupować świeżą sól i wymieniać nakrętki od słoików.  

poniedziałek, 6 lipca 2015

KONFITURA WIŚNIOWA niskosłodzona

7 słoiczków po 300 ml

  • 2,5 kg wiśni (po wydrylowaniu zostaje ok. 2 kg)
  • 200 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 2 opakowania Żelfix 3:1 Dr. Oetker


Słoiki umyć i wyparzyć (np. w zmywarce lub piekarniku – włożyć do zimnego piekarnika, nastawić 110 stopni i wyparzać przez 20 minut). Umyte wiśnie włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika, by łatwiej się je drylowało. Po upływie czasu pozbawić pestek. Podzielić owoce na 2 tury po 1 kg. W garnku wymieszać 1kg wiśni z żelfixem, dodać sok z 1 cytryny i zagotować mieszając. Dodać 100g cukru i ponownie mieszając zagotować. Na wolnym ogniu gotować 5 minut, mieszając, by owoce się nie przypaliły. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, wypełniając je po brzegi, zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 24 godziny. 

niedziela, 5 lipca 2015

PIECZONY ŁOSOŚ w szynce parmeńskiej

  • 1 filet z łososia
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 plaster szynki parmeńskiej
  • pieprz, sól

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Dopraw filet do smaku solą i pieprzem. Rozsmaruj musztardę na filecie. Owiń rybę plastrem szynki. Ryba będzie wystawała spod szynki. Ułóż na blasze końcówką plastra w dół. Piecz przez 15-20 minut.

środa, 1 lipca 2015

PYSZYNGIER

250 g masła
250 g cukru pudru
3 żółtka
2 białka
2 łyżki kakao
paczka andrutów, najlepiej „MIŚ”

Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać kakao. Ubić pianę i lekko wymieszać z masą. Smarować wafle kolejno z jednej strony. Na koniec dobrze przycisnąć.

Przepis własny