sobota, 29 sierpnia 2015

SERNIK WIEDEŃSKI Pana Edka

  • 1,2 kg sera białego (nie gotowego, zmielonego bo ma za dużo wody)
  • 250 g cukru pudru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 10 jaj
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • sok z cytryny
  • starta skórka z cytryny

Ser zmielić 2-krotnie przez maszynkę. Cukier utrzeć z żółtkami i tłuszczem. Następnie dodawać porcjami zmielony ser. Na koniec dać mąki, bakalie, sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 1½ godziny na wolnym ogniu.  


czwartek, 20 sierpnia 2015

WIŚNIOWKA - nalewka

  • 7 kg wydrylowanych wiśni
  • 3 l spirytusu rektyfikowanego 70%
  • 1,5 l wódki 40%
  • 3 kg cukru

Wiśnie zalać 2,5l spirytusu w słoju nalewkowym (10 litrów). W osobnym litrowym słoiku zalać 0,5l spirytusu pestki. Codziennie wstrząsać, a po 3 dniach do słoja nalewkowego dodać ekstrakt z pestek. Po 10 dniach zlać ze słoja wiśni "sok" do gąsiora.
Wiśnie zasypać cukrem i pozostawić na kolejne 10 dni. Co jakiś czas (2, 3 dni dobrze wymieszać). Po tym czasie odcedzić przez durszlak ekstrakt i zlać do gąsiora.
Do wiśni dodać 1,5 l wódki. Po 10 dniach (co 2, 3 dni wymieszać) - odcedzić przez durszlak i zlać do gąsiora.
3 ekstrakty połączyć w 10 l butli przez solidne mieszanie. Przed wymieszaniem  - zlać czyste frakcje przez rurkę do butli. Pozostałości z 3 gąsiorów, z osadem, przefiltrować osobno i dolać do butli.  Pozostawić tak długo jak się tylko da - im dłużej tym lepiej. Zlać znad osadu do osobnej butli, osad przefiltrować - frakcje połączyć. Butelkować.
Odcedzone wiśnie zostawić jako dodatek do ciast - w małych porcjach, zamknięte w słoiczkach, załadowane do pełna.



wtorek, 18 sierpnia 2015

PLACEK PÓŁKRUCHY ZE ŚLIWKAMI

Mała blacha


  • 30 śliwek z wyjętymi pestkami, ale nie przepołowione całkowicie
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125 ml śmietany
  • ½ kostki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki włożyć do miski i dobrze wymieszać łyżką. Następnie ręką zagnieść ciasto (czynność nie wykonywać zbyt długo, ponieważ ciasto bardzo się rozluźnia).
Podsypać mąką, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Ułożyć ciasto w blaszce ugniatając go w rogach palcami. Następnie wykonać w cieście otworki łyżeczką od herbaty (celem uniknięcia przylepiania się łyżeczki do ciasta należy maczać ją w mące). Do otworków powkładać śliwki.

Piec w piekarniku na złoty kolor, a zaraz po wyjęciu posypać ciasto cukrem pudrem.

sobota, 15 sierpnia 2015

MARGARETKA Babci Janki

Forma 22-24 cm
Ciasto:
140 g mąki
140 g margaryny lub masła
100 g cukru
2 żółtka

Wyrobić ciasto kruche i podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt tortownicy. Jedną część wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Teraz przygotować masę

Masa:
4 jajka
140 g cukru
1 cukier waniliowy
140 g zmielonych orzechów lub migdałów
Trochę pokrojonych migdałów i orzechów na wierzch

Ubić 4 białka na sztywna pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, cukier, cukier waniliowy – lekko wymieszać. Na koniec wsypywać porcjami zmielone orzechy. Delikatnie mieszać. Wyłożyć masę do tortownicy. Na wierzchu położyć drugi placek, posmarować białkiem i posypać zmielonymi orzechami.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka ok. 35-40 minut.

Przepis Babci Janki