piątek, 13 listopada 2015

BABKA DWUKOLOROWA

  • 5 jaj
  • 250 g cukru pudru
  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka śmietany
  • 100 g masła lub margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny

Masło utrzeć na pulchna masę, dodać kolejno żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny. Następnie dodać mąkę, śmietanę, sok z cytryny i ucierać dalej. Ubić piane z białek i lekko wymieszać.
Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy około 2/3 ciasta. Do reszty ciasta dodać kakao i wyłożyć na wierzch formy.

Ciasto włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec 45 minut, do godziny.

Przepis własny

czwartek, 12 listopada 2015

SZARLOTKA dużo jabłek, mało ciasta

Tortownica kwadrat 22 cm x 22 cm

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Jabłka:
  • 2 kg jabłek (np. szara reneta, ale też każde inne)
  • ½  szklanki rodzynek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego


Składniki na ciasto posiekać, szybko zagnieść i schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem formę, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki, wymieszać z cynamonem, cukrem wanilinowym oraz rodzynkami. Podgrzać piekarnik do 150 stopni. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180 stopni. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.