poniedziałek, 4 stycznia 2016

FASZEROWANA CUKINIA z puree brokułowym

  • 3 małe cukinie
  • ½ brokułu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • sól, pieprz
  • oregano
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Cebulę obrać, zeszklić na oliwie. Brokuł ugotować na parze (al dente), zmiksować na puree razem z cebulą.
Mięso przełożyć do miski, dodać sprasowany czosnek, puree z brokułu i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
Farszem napełnić cukinie, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec cukinie ok. 20 - 30 minut, aż farsz się zezłoci.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz