niedziela, 31 stycznia 2016

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

·        1,5 szklanki fasolki szparagowej
·        3 łyżki groszku konserwowego
·        1 cebulka
·        1 średni ziemniak
·        3 plasterki szynki
·        1 szklanka bulionu
·        1 łyżeczka oliwy z oliwek
·        sól, pieprz


Cebulkę posiekać, szynkę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Kiedy się zarumienią dodać ziemniaki i fasolkę pokrojone w kostkę – poddusić ok 10min. Zalać ok 1,5 szklanki bulionu i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek i chwilę zagotować. Doprawić solą, pieprzem.

sobota, 30 stycznia 2016

ZAPIEKANKA z kurczakiem i serem

  • 200 g sera żółtego
  • 7 średnich pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • szczypiorek
  • 1 cebulka
  • 150g makaronu kokardki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • olej
  • sól, pieprz

Ugotować makaron al dente. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na kawałki - podsmażyć na oleju, z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Pierś umyć, pokroić w kostkę i również podsmażyć na patelni (doprawiając solą, pieprzem i ziołami).
Do naczynia żaroodpornego nalać odrobinę oleju, następnie dno wyłożyć makaronem (około 2/3 ugotowanej porcji), na nim podsmażonego kurczaka i pieczarki - całość odrobinę popieprzyć. Na to wyłożyć resztę makaronu. Roztrzepane jajka, wymieszać ze śmietaną i rozlać po całości zapiekanki. Na sam wierzch posypać starty ser i pokrojony szczypiorek.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180 stopni.

Ostatnie 5 minut piec bez pokrywy, aby ser był bardziej zapieczony.

piątek, 29 stycznia 2016

ZUPA Z DYNI z imbirem

·        200g miąższu  z dyni
·        niepełna łyżka masła
·        1 łyżka mąki pszennej
·        1 cebula
·        1,5 szklanki bulionu warzywnego
·        1 pomidor
·        1/3 pęczek włoszczyzny
·        imbir
·        sól, pieprz


Masło roztop na patelni i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie oprósz ją mąką, przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj pokrojone pomidory, dynię i włoszczyznę. Wszystkie składniki gotuj do czasu, aż staną się miękkie. Potem zmiksuj zupę i dopraw ją imbirem, solą i pieprzem.

czwartek, 28 stycznia 2016

TAGLIATELLE z cukinii z kurczakiem i sosem czosnkowo-jogurtowym

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki brązowego ryżu

Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Filet z kurczak, umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć na oliwie, wraz z cebulką. Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki skroić długie cienkie paski. Dodać do kurczaka wraz z groszkiem, podlać woda i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Gotową potrawę wymieszać z sosem czosnkową-jogurtowym. Podawać z brązowym ryżem.  

środa, 27 stycznia 2016

GOŁĄBKI z mięsem

  • 1 główka kapusty białej zwykłej
  • 750g ryżu (nie w torebkach)
  • 750g mięsa (np. chudy boczek + karkówka lub łopatka, od szynki wieprzowina)
  • 2-3 cebule

Ryż ugotować w nieogolonej wodzie. Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu.
Mięso zmielić lub pokroić, połączyć z ugotowanym ryżem i podsmażoną cebulką, posolić i popieprzyć do smaku.
Kapustę sparzyć w wodzie lub w mikrofalówce. W garnku na spodzie ułożyć kilka liści. Farsz nałożyć na każdy liść i zawijać gołąbki, układać w garnku ściśle obok siebie. Na wierzchu przykryć ponownie zapasowymi liśćmi z kapusty.
Zalać garnek w ¾ wodą osoloną do smaku i przykryć pokrywką.
Piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni od 1,5 do 2 godzin.

Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowo- grzybowym. 

wtorek, 26 stycznia 2016

RYŻ Z GROSZKIEM I TUŃCZYKIEM

  • Ryż parboiled - 200 g
  • Groszek konserwowy - puszka
  • Tuńczyk w sosie własnym - puszka (130 g ryby bez zalewy)
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 12 - 15 minut).
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła - dodajemy ugotowany ryż, tuńczyka odciśniętego z zalewy (ale nie zupełnie) i odcedzony groszek - podsmażamy przez 3 - 5 minut.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

RYŻ po marokańsku

  • 1 woreczek ryżu brązowego lub dzikiego
  • 2 pomidory lub puszka pomidorów
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ zielonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ małej puszki kukurydzy
  • 2 łyżki czerwonej fasoli
  • mięso gotowane z zupy
  • łyżka oliwy
  • przyprawy


Ryż ugotować, mięso pokroić na cienkie paski i przysmażyć na patelni z łyżeczką oliwy, dodać czosnek. Cebulę zeszklić i dodać do mięsa. Następnie dodać pokrojone warzywa i całość wymieszać.

niedziela, 24 stycznia 2016

RISOTTO z kurczakiem

  • 1 woreczek ryżu brązowego
  • 1 pierś z kurczaka pojedyncza
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • szklanka pieczarek
  • pół szklanki bulionu z jednej kostki rosołowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • ząbek czosnku
  • przyprawy
  • natka pietruszki


Ryż ugotować, warzywa drobno pokroić, doprawić i poddusić na bulionie, następnie wymieszać z pokrojoną piersią z kurczaka. Dusić 5 minut. Dodać ryż i ketchup, wszystko wymieszać i posypać natką pietruszki.

sobota, 23 stycznia 2016

POLEDWICZKI Z INDYKA w sosie jogurtowym

  • 2 polędwiczki z indyka
  • 180 g jogurtu naturalnego Zott
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
  • opcjonalnie inne zioła
  • sól i pieprz

Wymieszać jogurt z oliwą, papryką, czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Zamarynować indyka (jeśli jest gruby rozbić).
Zostawić w lodówce na kilka godzin.

Smażyć na patelni grillowej do zarumienienia, podawać z ryżem dzikim. 

piątek, 22 stycznia 2016

POLEDWICZKI WIEPRZOWE z czarnym ryżem

  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 1 opakowanie dzikiego / czarnego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ cytryny
  • przyprawy: papryka ostra, słodka, pieprz i sól
Polędwiczki kroimy na plasterki.
Z dwóch łyżek oliwy, łyżki sosu sojowego i octu balsamicznego oraz przypraw, imbiru i czosnku tworzymy marynatę. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę startej skórki z cytryny. Mięso marynujemy w lodówce przez kilka godzin.

Mięso wyjmujemy przed smażeniem, rozgrzewamy patelnię i smażymy na brązowy kolor. Podajemy z ugotowanym ryżem oraz warzywami (np. fasolka szparagowa). 

czwartek, 21 stycznia 2016

ZUPA Z DYNI

  • 500g dyni
  • 1 cebulka
  • 2 – 2,5 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • curry
  • sól


Czosnek posiekać, cebulką także i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, dodać pokrojoną dynię bez pestek i przyprawy. Chwilę dusić po czym zalać bulionem i gotować. Po zagotowaniu-zmiksować.

środa, 20 stycznia 2016

PIZZA z mozzarellą, rukolą i szynką

Ciasto - 2 porcje fi 20cm lub blacha :

250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
lub 7 g suchych instant
1 pełna łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz, cukier

  
Dodatki:
1 kulka białej mozzarelli
6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
20 czarnych oliwek
20 pomidorków koktajlowych
2 duże garście rukoli
pęczek świeżej bazylii


Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Położyć na posmarowanych oliwą blachach, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, 250 stopni.
Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypać suszonym oregano, ułożyć plasterki mozzarelli, połowę pomidorków (oraz szynkę parmeńską jeśli jest grubo pokrojona, po 3 plasterki).
Pizze piec w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy ułożyć po 3 plasterki szynki parmeńskiej (jeśli użyliśmy cienko pokrojonej, paczkowanej). Na całości rozłożyć oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypać listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.

wtorek, 19 stycznia 2016

PAPRYKA faszerowana komosą ryżową i indykiem

  • 4 duże papryki
  • ½ szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 posiekana, mała cebula
  • 250 g świeżego, obranego groszku
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • sól, pieprz, oliwa
  • świeże zioła: bazylia i oregano
Sos:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy: jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj zmielone mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj pomidory i groszek. Duś około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw.
Papryki umyj, odetnij wierzch i wydrąż wszystkie pestki i błony. Napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Jeśli wierzch zacznie brązowieć przykryj je delikatnie folią aluminiową.

Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

poniedziałek, 18 stycznia 2016

ZUPA POMIDOROWO - ZIOŁOWA

  • noga z kurczaka bez skóry
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • sól, pieprz


Przygotować wywar z mięsa gotując w 0,8l zimnej wody. Cebulę posiekać i podsmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na łyżeczce masła. Zalać bulionem, dodać pomidory i gotować ok 20 min. Na koniec dodać przyprawy. Zupa powinna mieć wyraźny pomidorowo-ziołowy smak. Zupę warto przetrzeć lub zmiksować z warzywami, na których się gotowała, przyozdobić bazylią.

niedziela, 17 stycznia 2016

MAKARON ZAPIEKANY z bakłażanem, dynią i mozzarellą

  • 250 g makaronu żytniego razowego
  • 1 bakłażan
  • 250g dyni po obraniu
  • ½ cebuli
  • 1 kulka mozzarella light
  • imbir
  •  1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odlewamy wodę, lekko studzimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana i cebulę, solimy, podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Dodajemy do makaronu.
Na patelnię na której smażyliśmy bakłażana wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, delikatnie oprószamy imbirem, dodajemy miód, smażymy chwilę i podlewamy wodą. Dusimy ok. 5 minut. Dodajemy do makaronu.
Dokładnie mieszamy makaron z bakłażanem i dynią po czym dodajemy drobniutko posiekaną mozzarellę i ponownie dokładnie mieszamy.

Masę makaronową wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przyklepujemy aby wyrównać i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 30 minut.

sobota, 16 stycznia 2016

KURCZAK z grilla z warzywami

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 mała cukinia
  • 5-6 pieczarek
  • ½  cebuli czerwonej
  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos winegret
  • sól, pieprz
  • przyprawy


Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pieczarki w plasterki, wymieszać, doprawić grillować lub poddusić na patelni z łyżką oliwy i wodą. Podawać na liściu sałaty lodowej z pokrojoną w talarki cebulą czerwoną i sosem Winegret z łyżeczką oliwy na 1 porcję.

piątek, 15 stycznia 2016

ZUPA KALAFIOROWA

·        0,8 l wywaru mięsnego ugotowanego na nodze z kurczaka bez skóry
·        1 marchewka
·        1 pietruszka
·        ½ selera
·        ¾ kalafiora
·        1 ziemniak
·        natka pietruszki
·        sól, pieprz


Do wywaru mięsnego wrzucić włoszczyznę, gotować ok. 20 min. Kalafior podzielony na różyczki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do wywaru, gotować do miękkości. Można wykorzystać mrożone warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. 

czwartek, 14 stycznia 2016

ROLADKI Z KURCZAKA ze szpinakiem i feta

  • ½ dużej pojedynczej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka pokruszonej fety
  • 1 łyżka szpinaku / pasek ogórka konserwowego / papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy



Rozbić pierś z kurczaka, przyprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną. Szpinak rozmrozić dodać czosnek do smaku i przyprawić, mięso posmarować szpinakiem, położyć fetę i wszystko razem zawinąć w roladę. Zarumienić na oliwie z oliwek. 

środa, 13 stycznia 2016

SPAGHETTI alla carbonara

  • 2 jajka
  • 90 g boczku, pokrojonego na cienkie plasterki (lekko wędzonego lub suszonego - pancetty)
  • 160 g makaronu spaghetti
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 30 g tartego Parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, ostawić.
Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.
Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z połową sera parmezan oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem parmezan.

wtorek, 12 stycznia 2016

ZUPA BROKUŁOWA

  • ½ brokułu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 0,5l bulionu ugotowanego na nodze z kurczaka bez skóry


½ brokułu ugotować 5 min i zmielić lub drobno pokroić, dodać 2 łyżki jogurtu i zmieszać z bulionem. Doprawić.

poniedziałek, 11 stycznia 2016

PIECZONE PIERSI Z KACZKI z jabłkami

  • 4 piersi kaczki
  • 4 jabłka
  • sól
  • czerwony pieprz
  • liście laurowe
  • olej

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, delikatnie ponacinać skórę. Natrzeć solą i czerwonym pieprzem. Posmarować olejem, dodać listki laurowe( 3/4 szt.), zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nasion.
Na rozgrzany olej położyć mięso, przesmażyć z dwóch stron. Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać część jabłek i wstawić do piekarnika. Piec w temp. około 180 st. Co jakiś czas, mięso należy polewać sosem.

Gdy mięso będzie miękkie, pod koniec pieczenia wrzucić resztę jabłek. Zdjąć pokrywę i dać czas, żeby jabłka delikatnie się podpiekły.

niedziela, 10 stycznia 2016

GULASZ DROBIOWY z kaszą jęczmienną

  • 200 g mięsa drobiowego np. indyk
  • ½  cebulki
  • 200g pieczarek
  • 2 małe marchewki
  • pietruszka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • przyprawy do wyboru
  • bulion z kostki rosołowej
  • kasza jęczmienna

Mięso, pieczarki i cebulkę pokroić na kawałki i obsmażyć na łyżce oleju, dodać startą marchewkę i pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz łyżkę jogurtu naturalnego z czosnkiem.

Całość doprawić do smaku swoimi ulubionymi przyprawami, spożyć na ciepło z kaszą ugotowaną w bulionie z kostki rosołowej – ½  woreczka na porcję.

sobota, 9 stycznia 2016

KAPUŚNIAK

·        2 szklanki kiszonej kapusty
·        1 marchewka
·        1 duży ziemniak
·        ziele angielskie
·        liść laurowy
·        gałka muszkatołowa
·        sól, pieprz


Warzywa gotować w 0,6l wody z zielem angielskim i liściem laurowym, gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Można użyć kostki bulionowej lub ugotować na małym udku z kurczaka bez skóry.

piątek, 8 stycznia 2016

ZUPA OGÓRKOWA

  • noga z kurczaka bez skóry
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ małego pora
  • 4 – 5 ogórków kiszonych


Przygotować wywar z mięsa gotując w 0,8l zimnej wody. Do wywaru wrzucić rozdrobnioną włoszczyznę, gotować ok. 20 min. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować aż warzywa staną się lekko miękkie. Ogórki starte na grubej tarce dodać do wywaru i gotować jeszcze 20 min.  

czwartek, 7 stycznia 2016

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • 500g fasoli Jaś
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 250g boczku wędzonego
  • 250g kiełbasy
  • 1,5 opakowania pomidorów w puszce
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • suszony majeranek
  • papryczka chili
  • kminek

Fasolę opłukać i zalać ciepłą wodą (+ 5cm), odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować pod przykryciem ok. 2 godzin do miękkości uzupełniając wodę.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Smażyć aż czosnek się zarumieni. Pod koniec dodać oregano i chili. Zalać pomidorami z puszki i pogotować.
Na osobnej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek oraz kiełbasę. Dodać do ugotowanej fasoli. Podsmażyć na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać razem z pomidorami do fasoli. Wymieszać całość, dodając pieprz, majeranek. Pogotować z 15 minut.

środa, 6 stycznia 2016

DANIE KAWALERSKIE

  • 200g indyka
  • 100g fasolki szparagowej
  • ½ żółtej papryki
  • 1 łyżka kukurydzy
  • pomidor
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 150 ml rosołu lub wody
  • koperek lub natka pietruszki

Fasolkę szparagową - strączki pokroić na mniejsze kawałki.Ugotować w osolonej wodzie 6-8 minut, odsączyć. Na rozgrzaną oliwę włożyć indyka, np. piersi - pokrojonego w kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i smażyć 2-3 minuty.Dodać fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki i pomidora pokrojonego w ósemki oraz łyżkę kukurydzy. Zalać rosołem lub wodą, dusić 5-6 minut.Udekorować zieleniną - koperkiem lub natka pietruszki.

wtorek, 5 stycznia 2016

CUKINIA Z GRILLA w czosnkowej marynacie

  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła (oregano, tymianek, majeranek)

Cukinie umyć, przekroić na pół i jeszcze raz na pół, gdyby kawałki były za duże połówki można kroić na trzy części. Następnie za pomocą widelca cukinię podziurkować.
W miseczce wymieszać oliwę, z solą, pieprzem, sprasowanymi ząbkami czosnku i ziołami. Pędzelkiem smarować cukinię marynatą i odstawić na 30 minut.

Rozgrzać grill, ułożyć cukinie i grillować z każdej strony ok. 10 minut, aż będzie lekko brązowa. Podawać z sosem czosnkowym.

poniedziałek, 4 stycznia 2016

CIASTKA Z DZIURKĄ

40 krążków
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 450 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych lub suchych
  • białko do smarowania
  • gruby cukier
Drożdże rozpuścić w śmietanie na 4 godziny przed wykonaniem ciastek.

Wszystkie składniki posiekać nożem i połączyć. Rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka, następnie małym kieliszkiem wyciąć dziurki.
Posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.
Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 – 20 minut.

niedziela, 3 stycznia 2016

ZUPA KREM Z CUKINII

  • 0,8l wywaru mięsnego ugotowanego na nodze z kurczaka bez skóry
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2/3 dużej cukinii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz

Do wywaru mięsnego wrzucić włoszczyznę, gotować ok. 20 min. Cukinię obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, podsmażyć z 1-2 ząbkami czosnku na łyżeczce oliwy z oliwek. Cukinię wrzucić do wywaru i gotować do miękkości. Zmiksować warzywa z cukinią, zaprawić 2 łyżkami jogurtu iż zagotować.

sobota, 2 stycznia 2016

BULION WARZYWNY light


  • 2 nogi z kurczaka bez skóry
  • duże opakowanie jarzynki ( u mnie sprzedają takie, w którym mam 3 marchewki, 2 pietruszki, ¼ kapusty, pół selera, kawałek pora oraz kilka gałązek pietruszki)
  • 10 sztuk czarnego pieprzu
  • 3-4 liście laurowe
  • cebula opalona na ogniu lub pokrojona i podsmażona na patelni (prawie do sczernienia)

Do 5 litrowego garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy nogi z kurczaka, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na małym ogniu. Po ok. 30 minutach zdejmujemy tzw. szumowinę (biało-szara piana). Dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze części wraz z opaloną cebulą. Przykrywamy garnek i gotujemy bardzo powoli 1,5 – 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Im wolniej tym lepiej. Potem bulion odcedzamy na sitku (nie ma co się przejmować, jak fragmenty warzyw będą pływać, bulion nie musi być klarowny). Dzielimy następnie na
5 równych porcji i przelewamy do woreczków, zakręcamy, zapinamy klipsa i wkładamy do zamrażarki. 

piątek, 1 stycznia 2016

BAKŁAŻAN z mozzarellą

  • 1 bakłażan
  • ser mozzarella wersja light
  • 1 duży pomidor lub 2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz 
Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości do 1 cm.
Każdy plaster, z obu stron posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bakłażan puści wodę, a na jego wierzchu zobaczymy kropelki, które ściągamy (osuszamy) ręcznikiem papierowym.
W czasie, gdy bakłażan będzie puszczał wodę, obieramy pomidora ze skóry (można go sparzyć, będzie łatwiej i szybciej), kroimy w kostkę, a następnie na odrobinie oliwy podsmażamy zmiażdżony i drobno pokrojony czosnek oraz naszego pomidora. Pod wpływem temperatury pomidor przemieni się w sos pomidorowy, który według uznania doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Osuszonego bakłażana smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej wykorzystując w tym celu pędzelek i układamy na patelni grillowej. Smażymy do miękkości.
Na talerzu układamy bakłażana, a na nim pokrojoną w plastry mozzarelę.
Całość polewamy ciepłym sosem z pomidora i posypujemy bazylią.