poniedziałek, 29 lutego 2016

KREM Z POMIDORÓW Z SEREM MOZZARELLA

•  1 puszka pomidorów
•  1l bulionu
•  2 świeże, średniej wielkości pomidory
•  1 łyżka masła
•  woda
•  sól, pieprz
•  oregano, bazylia
•  ser mozzarella

Do garnka wrzucić zawartość puszki z pomidorami, dolać bulion, dodać świeżą bazylię i oregano i wstawić na mały ogień by się powoli gotowało. Na patelni rozpuścić masło, dodać świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Smażyć na maśle przez ok. 7 minut. Zawartość patelni połączyć z zupą i zblendować. Gotowa zupę wlać do miseczek i dodać niewielkie kawałki mozzarelli.

Przepis własny

niedziela, 28 lutego 2016

PIECZONE FRYTKI

  • 1 kg ziemniaków
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w słupki i płuczemy pod bieżącą wodą w sitku (pozwoli to pozbyć się nadmiaru skrobi). Ziemniaki osuszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jeżeli frytki będą ułożone osobno, pozwoli to im się równomiernie upiec. Przed pieczeniem delikatnie oprószamy frytki przyprawami (nie przesadzając z ilością przypraw, może to zabić smak samych frytek).
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na funkcji termoobiegu lub grzania górnego i dolnego, na 30min. Jeżeli lubimy bardziej przypieczone i chrupiące to pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 220 stopni i trzymamy 5 min dłużej w piekarniku. Tak przygotowane frytki idealnie pasują z guacamole i grillowaną piersią z kurczaka oraz sałatką z pomidorów z cebulką.

Przepis pochodzi z:http://bdieta.pl/pieczone-frytki/

sobota, 27 lutego 2016

ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

•  2 pęczki białych szparagów
•  1 duża cebula
•  4 łyżki masła
•  1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
•  1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
•  drobno zmielony pieprz
•  100 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
•  do podania: chipsy z bekonu - plasterki bekonu wytopione na patelni i odsączone na papierowych ręcznikach
•  listki rukwi wodnej lub rukoli (opcjonalnie)

Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obrać, pokroić na 2 cm kawałki. W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać szparagi (oprócz główek), dodać 2 łyżki masła i smażyć co chwilę mieszając przez 1-2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietanki kremówki na idealnie gładki krem (około 1 minuta miksowania), pozostawiając kilka główek szparagów do dekoracji.

Do zupy dodać pół łyżeczki drobno zmielonego pieprzu i podgrzać przed podaniem na małym ogniu. Podawać z chipsami z bekonu i tartą gałką muszkatołową oraz opcjonalnie z rukwią wodną lub rukolą.

Przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/zupa_krem_z_bialych_szparagow/przepis.html

środa, 24 lutego 2016

TORT ORZECHOWY

Tortownica 24 cm

Ciasto:
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 10 jaj
  • 300 g zmielonych orzechów
Ubić 10 białek na pianę, dodać 10 łyżek cukru i po jednym żółtku. Do orzechów dodaję 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mąkę i bułkę, wymieszać i powoli dodać do masy . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto i piec 45 minut do „suchego” patyczka w temperaturze 180 stopni.


Masa:
  • 400 ml mleka
  • 400 g zmielonych orzechów
  •  300 g cukru
  • 400 g masła
Mleko zagotować, wsypać cukier i gotować 5 – 10 minut do zgęstnienia. Dodać orzechy, mieszać 5 minut i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodać ostudzona masę i 1 kieliszek spirytusu.
Ciasto po upieczeniu odstawić w formie, a po 15 minutach odwrócić je do góry nogami. Po ostudzeniu podzielić na 3 części. Posmarować spód, potem dać blat górny (nr 1), posmarować masą i dopiero środek. Posmarować całość i posypać zmielonymi orzechami.


poniedziałek, 22 lutego 2016

SKRZYDEŁKA z kurczaka

  • kilka skrzydełek z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki chilli 
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mix ziół (tymianek, majeranek, szałwia)
Skrzydełka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. Skrzydełka nasmarować marynatą, włożyć do hermetycznego pudełka i zostawić w lodówce przez całą noc.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, przełożyć skrzydełka do żaroodpornego naczynia i piec ok. 45 min.

sobota, 20 lutego 2016

MUFFINY CYTRYNOWE


12 sztuk                
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 opakowaniu cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu, kefiru, maślanki
  • 125 g masła, roztopionego

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier wanilinowy. W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem oraz roztopionym i ostudzonym masłem (można krótko zmiksować).
Wlać do miski z sypkimi składnikami i mieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników.
Ciasto powinno pozostać lekko grudkowate.
Ciasto wykładać do foremek na muffiny. Piec do suchego patyczka ok. 20 minut.

piątek, 19 lutego 2016

KRUPNIK NA KOŚCIACH

  • 2-3 kości od schabu (zależy jak są duże i mięsne)
  •  kilka plastrów wędzonego boczku
  • kilka suszonych grzybków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku (nieobrane)
  • 1.2 szklanki kaszy jęczmiennej (perłówki)
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, kilka kuleczek ziela i pieprzu, korzeń lubczyku suszony i mielony, chilli
Kości, opaloną cebulę, 2 marchewki, 1 pietruszkę, seler, liść laurowy, grzybki, czosnek i ziele nastawić jak na rosół. Sól dodajemy też od razu, bo że nam bulion zmętnieje to nie ma znaczenia, a to mięso ma być smaczne. Kiedy mięsko będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości wyjąć je i odłożyć do ostygnięcia (potem obierzemy je i wrzucimy do zupy). Boczek zesmażyć, dodać do bulionu. Kaszę można przepłukać, gotujemy ją w wywarze jakieś 10-15 minut, tak na półtwardo.

1 marchewkę i jedną pietruszkę zetrzeć na tarce albo pokroić w małą kostkę, dodać do zupy, gotować znowu z 10 minut. W tym czasie ziemniaki pokroić w kosteczkę i wrzucić do gara – kasza powinna już być miękka. Gotować aż kartofelki będą dobre, dodać mięsko i doprawić wg uznania. 

Przepis pochodzi z: http://mamamarzynia.blogspot.com/2013/11/krupnik-na-kosciach-od-schabu-nie-tylko.html

czwartek, 18 lutego 2016

KACZKA W CAŁOŚCI PIECZONA Z JABŁKAMI

  • kaczka – ok. 2,5 kg
  • 2 twarde, kwaśne jabłka
  • 2 cebule + 1 do sosu
  • kilka gałązek tymianku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • sól, pieprz


Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy solą i pieprzem. Obieramy jabłka, tniemy na ćwiartki. Cząstki jabłek i cebuli wkładamy kaczce do brzucha razem z gałązkami tymianku i plasterkami imbiru, szczelnie zaszywamy. Kładziemy piersią do dołu w brytfannie, podlewamy szklanką gorącej wody i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 120 stopni piekarnika na 3,5 godziny, często w trakcie podlewając wytworzonym sosem. Na 1 godzinę przed końcem pieczenia robimy sos. Cebulę kroimy w grube piórka, oczyszczone warzywa na duże kawałki. Na patelni karmelizujemy lekko cukier puder, dodajemy koncentrat, dokładnie mieszając, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, dokładamy cebulę i pozostałe warzywa, gotujemy bez przykrycia godzinę. Podajemy do kaczki.

Przepis pochodzi z: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/kaczka-pieczona-z-jablkami2

środa, 17 lutego 2016

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI

·        1 średniej wielkości dynia
·        2 ząbki nieobranego czosnku
·        1,5 litra bulionu warzywnego
·        kurkuma
·        gałka muszkatołowa
·        sól
·        pieprz

Dynię pokroić w plastry usuwając miąższ i pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry dyni, a następnie posmarować je oliwą z oliwek, doprawić kurkumą oraz oprószyć solą. Piec w 190 stopniach około godziny. 20 minut przed końcem pieczenia włożyć ząbki czosnku, każdy zawinięty w folię aluminiową. Pozostawić do ostygnięcia. Upieczoną dynię obrać ze skórki, włożyć do garnka, zalać bulionem i dodać czosnek pozbawiony łupinek. Doprawić gałką muszkatołową i gotować około 5 minut. Zupę zblendować.

Przepis własny

wtorek, 16 lutego 2016

GOFRY


6 sztuk

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka (białka zachować), olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę.
Do ciasta dodać ubite na pianę białka, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc.
Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty (np. w gofrownicy o mocy 1.700 W) lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
Posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą, dżemem, wyłożyć owoce i przykryć bitą śmietaną. Gofry możemy też polewać sosem truskawkowym.

poniedziałek, 15 lutego 2016

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Ilość 40 sztuk
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 100g masła, bardzo miękkiego
  • 35g świeżych drożdży lub 8g instant
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 350g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki soli

Nadzienie:
  • Kapusta z grzybami

Na wierzch:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane
Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.
Dużą blachę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.

Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu. Można odgrzewać na patelni pod przykryciem.

Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/paszteciki_z_kapusta_grzybami/przepis.html

niedziela, 14 lutego 2016

GOŁĄBKI wegetariańskie

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 750g ryżu (nie w torebkach)
  • 750g pieczarek
  • 2-3 cebule

Ryż ugotować w nieogolonej wodzie. Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki. Po usmażeniu połączyć z ugotowanym posolić i popieprzyć do smaku.
Kapustę sparzyć w wodzie lub w mikrofalówce.
W garnku na spodzie ułożyć kilka liści. Farsz nałożyć na każdy liść i zawijać gołąbki, układać w garnku ściśle obok siebie. Na wierzchu przykryć ponownie zapasowymi liśćmi z kapusty.
Zalać garnek w ¾ wodą osoloną do smaku i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni od 1,5 do 2 godzin.

Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowo- grzybowym. 

sobota, 13 lutego 2016

KARP W GALARECIE KLAROWANEJ

  • 1,5 kg karpia
  • 1,5 l wody
  • 1 szt. włoszczyzny
  • 5 ziaren pieprzu
  • 750 ml wywaru rybnego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 szt. białka
  • 2 szt. liścia laurowego
  • wywar

Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody - ugotować wywar, pod koniec osolić.
Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku.
Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia.
Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną i sosem tatarskim.

Klarowanie galarety do ryb:
Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Dodanie
1 łyżeczki żelatyny w smaku karpiowi nie zaszkodzi, a mamy pewność, że na stole rybka nam nie odpłynie.
Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów.

Klarowanie wywaru.
Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu.
Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.

Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość przecedzić. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar.

Przepis pochodzi z: http://edicook.blogspot.com/2013/12/karp-w-galarecie-klarowanej.html

piątek, 12 lutego 2016

ZUPA Z KALAREPY z czarnuszką

·        500 ml bulionu warzywnego
·        4 kalarepki
·        2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
·        zioła: kolendra, tymianek, oregano, bazylia
·        sól
·        pieprz
·        czarnuszka


Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać bulionem i gotować około 20 minut. Garnek przestudzić, przelać do blendera i zmiksować zawartość. Ponownie przelać do garnka, doprawić solą, pieprzem, imbirem do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Na koniec posypać czarnuszką. 

Przepis własny

czwartek, 11 lutego 2016

PSTRĄG Z KURKAMI

  • 2 pstrągi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej na panierkę
  • masło klarowane do smażenia
  • 3 garści kurek
  • 1 cebula
  • 5 -6 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz ziołowy

Pstrągi  wypatroszyć i wyciąć skrzela i płetwy - oprócz jednej, górnej. Opłukać tuszki dokładnie i wytrzeć ręcznikami kuchennymi. Oprószyć od środka i z wierzchu solą oraz pieprzem ziołowym, odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie oczyścić kurki, większe porozrywać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, dodać grzyby i smażyć na ostrym ogniu ok. 3 min. Gdy puszczą sok dodać śmietankę i chwilę razem gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i dosypać trochę świeżych listków tymianku.
Tuszki, wcześniej przyprawione, skropić jeszcze sokiem z cytryny i obtoczyć z wierzchu w mące orkiszowej, nadmiar strzepnąć. Rozgrzać patelnię z 4 łyżkami masła klarowanego i położyć na niej ryby. Smażyć po ok. 3 - 4 min. z obu stron na ostrym ogniu żeby mięso szybko się ścięło a skórka zrumieniła. Przewracać ostrożnie, pomagając sobie łopatką żeby ryby się nie rozpadły. Na chwilkę, przykryć patelnię żeby mieć pewność, że ryba "doszła" - żeby sprawdzić czy jest dobrze usmażona można pociągnąć za płetwę grzbietową - z gotowej ryby wyjdzie bez oporu.

Usmażone pstrągi przełożyć na półmiski i polać gęstym sosem kurkowym. Podać z dodatkiem jarzyn z wody posypując jeszcze świeżym tymiankiem i koperkiem.

Przepis z opakowania pstragów

środa, 10 lutego 2016

ZUPA PIECZARKOWO-GRZYBOWA z kaszą jęczmienną

·        500 ml bulionu warzywnego
·        250g pieczarek (może być więcej)
·        125g suszonych grzybów np. borowiki
·        1 cebula
·        2 ząbki czosnku
·        oliwa z oliwek
·        sól i pieprz
·        woreczek kaszy jęczmiennej
·        opcjonalnie jogurt do zabielenia


Grzyby włożyć do miseczki i zalać ciepłą wodą. Moczyć przez minimum 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno pokrojony czosnek i cebulę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki lub kostkę i podsmażyć. Zagotować w garnku bulion, dodać podsmażone pieczarki, potem namoczone grzyby. Rozciąć woreczek z kaszą i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Doprawić sola i pieprzem.Zupę można zabielić jogurtem do smaku. 

Przepis własny

wtorek, 9 lutego 2016

WĄTRÓBKA WIEPRZOWA

  • 600 g wątróbki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej
  • mąka pszenna
Wątróbkę oprószamy mąką, podsmażamy krótko na oleju do zarumienienia. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w talarki cebulę. Czosnek obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy do wątróbki. Wszystko razem dusimy pod przykryciem aż wątróbka będzie miękka. Dodajemy do smaku przyprawy. Do końca pieczenia co kilkanaście minut polewać mięso powstałym sosem.

Przepis własny

poniedziałek, 8 lutego 2016

PIECZONE GĘSIE NOGI Z MAJERANKIEM I ROZMARYNEM

  • 2 duże gęsie nogi
  • Słodka papryka
  • majeranek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • chilli

Nogi oczyścić, opłukać i delikatnie naciąć skórkę w kilku miejscach. Natrzeć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i majerankiem. Można oprószyć delikatnie chili. Na każdej położyć listek laurowy, w środek gałązki rozmarynu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.
Mięso wraz z listkami laurowymi i rozmarynem przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać 3 łyżki wody. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i wstawić mięso. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 – 160 stopni i piec przez 2 godziny (a jeśli nogi są duże to nawet trochę dłużej) pod przykryciem – co 20 minut polewać mięso płynem, który się wytworzył podczas pieczenia. Na ostatnie 10 – 15 minut zwiększyć temperaturę do 180 stopni i odkryć naczynie, aby skórka się przypiekła. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać z ulubionymi dodatkami np. buraczki na ciepło.

Przepis pochodzi z: https://margarytka.blogspot.com/2014/01/pieczone-gesie-nogi-z-majerankiem-i.html


niedziela, 7 lutego 2016

ŻEBERKA PIECZONE w musztardzie i miodzie

  • ugotowane żeberka (z wywaru na zupę)
  • musztarda
  • miód
  • sos balsamiczny
  • sól, pieprz
  • chilli

Przygotować marynatę z powyższych składników dostosowując proporcje do własnego smaku. Marynata musi być płynna, żeby dało się nią posmarować mięso.
Tak przygotowane żeberka układamy w żaroodpornym naczyniu i podpiekamy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20 – 30 minut. Układamy je najpierw tą bardziej tłustą częścią do góry, gdy będą rumiane przewracamy na drugą stronę.  

Przepis własny

sobota, 6 lutego 2016

RYŻ z jabłkami

  • 1 1/2 szklanki ryżu lub 2 torebki
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg jabłek winnych
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • cynamon

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, dodać do nich zmielony cynamon.
Ryż ugotować dodając do niego wodę, mleko, margarynę i sól. Ugotowany ryż ostudzić.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru. Dodać do wystudzonego ryżu. Następnie ubić pianę z białek dodając do nich 2 łyżki cukru. Pianę lekko wymieszać z ryżem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć połowę ryżu, następnie jabłka z cynamonem i kolejną porcję ryżu. Na wierzchu położyć margarynę ostruganą (ryż będzie zarumieniony z wierzchu). Naczynie przykryć.

Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 45 minut.

Przepis własny

piątek, 5 lutego 2016

GULASZ WĘGIERSKI DO PLACKÓW

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1,5łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki (spore) kminku mielonego
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4cm) kostkę. Posolić i popieprzyć.
Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i kminek, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone w mięso. Przesmażyć (ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso do garna, podlać 1/3 szklanki wody.

Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w drobne piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki. Całość podsmażyć ok. 5-7min. Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek, ziele ang., liść laurowy i pieprz. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku ponownie kminkiem (sos ma intensywnie pachnieć kminkiem).

Przepis pochodzi z:http://gotuj-sie-do-gotowania.blogspot.com/2015_01_01_archive.html

czwartek, 4 lutego 2016

BATATY GRILOWANE

  • 2 duże bataty lub 4 małe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sok z cytryny

Bataty umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Składniki marynaty wymieszać i umieścić w niej plastry batatów (na ok. kwadrans). Następnie upiec je na grillu lub na patelni grillowej  (ok. 15-17 minut).

Podawać z sosem czosnkowym.

Przepis własny

środa, 3 lutego 2016

ZUPA JARZYNOWA

  • noga z kurczaka bez skóry
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ małego pora


Przygotować wywar z mięsa gotując w 0,8l zimnej wody. Do wywaru wrzucić rozdrobnioną włoszczyznę i pokrojone ziemniaki. Gotować aż ziemniaki staną się miękkie. Przyprawić solą i pieprzem pod koniec gotowania. 

Przepis własny

wtorek, 2 lutego 2016

PIECZARKI Z GRILLA w czosnkowej marynacie

  • 500g pieczarek
  • 6 ząbki czosnku
  • 2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła (oregano, tymianek, majeranek)


Pieczarki umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać oliwę, z solą, pieprzem, sprasowanymi ząbkami czosnku i ziołami. Pędzelkiem smarować pieczarki marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć pieczarki i grillować z każdej strony kilka minut. Podawać z sosem czosnkowym.

Przepis pochodzi z: http://www.olgasmile.com/pieczarki-grillowane.html

poniedziałek, 1 lutego 2016

PIECZONA PIETRUSZKA

4 porcje
  • 1 kg pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/3 szklanki miodu
  • 50g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • zmielona papryka
  • zioła
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pietruszkę umyć i zgrubnie oskrobać, osuszyć, pokroić i włożyć do większej blaszki lub żaroodpornej formy. Główki czosnku przekroić na pół w poprzek ząbków. Włożyć do formy z pietruszkami. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Roztopić masło i wymieszać z miodem oraz oliwą, papryką i ziołami . Polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać dłońmi. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 - 45 minut (w zależności od wielkości pietruszek), aż będzie miękka i lekko się zrumieni na brzegach, w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać.

Czosnkowy sos aïoli: połowę upieczonego czosnku wycisnąć z łupinek i zmiksować razem z majonezem oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. 

Przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/pieczona_pietruszka_z_sosem_aioli/przepis.html