piątek, 22 stycznia 2016

POLEDWICZKI WIEPRZOWE z czarnym ryżem

  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 1 opakowanie dzikiego / czarnego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ cytryny
  • przyprawy: papryka ostra, słodka, pieprz i sól
Polędwiczki kroimy na plasterki.
Z dwóch łyżek oliwy, łyżki sosu sojowego i octu balsamicznego oraz przypraw, imbiru i czosnku tworzymy marynatę. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę startej skórki z cytryny. Mięso marynujemy w lodówce przez kilka godzin.

Mięso wyjmujemy przed smażeniem, rozgrzewamy patelnię i smażymy na brązowy kolor. Podajemy z ugotowanym ryżem oraz warzywami (np. fasolka szparagowa). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz