- 500g polędwiczek
wieprzowych
- 1 opakowanie
dzikiego / czarnego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego
imbiru
- 2 łyżki oliwy z
oliwek
- 1 łyżka sosu
sojowego
- 1 łyżka octu
balsamicznego
- ½ cytryny
- przyprawy: papryka
ostra, słodka, pieprz i sól
Polędwiczki kroimy na plasterki.
Z dwóch łyżek oliwy, łyżki sosu
sojowego i octu balsamicznego oraz przypraw, imbiru i czosnku tworzymy
marynatę. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę startej skórki z cytryny. Mięso
marynujemy w lodówce przez kilka godzin.
Mięso wyjmujemy przed smażeniem,
rozgrzewamy patelnię i smażymy na brązowy kolor. Podajemy z ugotowanym ryżem
oraz warzywami (np. fasolka szparagowa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz