- 1kg łopatki wieprzowej
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 4 średnie ogórki kiszone
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1,5łyżeczki słodkiej papryki
- 1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki (spore) kminku mielonego
- 1 łyżka smalcu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4cm) kostkę.
Posolić i popieprzyć.
Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką,
ostrą i kminek, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone w mięso. Przesmażyć
(ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso do garna, podlać 1/3 szklanki wody.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić
pokrojoną w drobne piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i drobno
posiekane ogórki. Całość podsmażyć ok. 5-7min. Dodać do mięsa, wlać pomidory,
dorzucić czosnek, ziele ang., liść laurowy i pieprz. Doprawić solą, pieprzem i
cukrem. Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie. W razie
potrzeby doprawić do smaku ponownie kminkiem (sos ma intensywnie pachnieć kminkiem).
Przepis pochodzi z:http://gotuj-sie-do-gotowania.blogspot.com/2015_01_01_archive.html
Przepis pochodzi z:http://gotuj-sie-do-gotowania.blogspot.com/2015_01_01_archive.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz