wtorek, 5 lipca 2016

DORSZ W PORACH z pieczonymi ziemniakami

  • 2 filety z dorsza bez skóry i ości - 200 g
  • por
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • 4 średnie ziemniaki
  • Papryka w proszku
  • Tymianek
  • Zioła prowansalskie
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

Filety z dorsza umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15 minut. W tym czasie pora umyć i pokroić na cienkie talarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kawałki pora, posolić i dusić 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać jogurt i zamieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie talarki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (obok dorsza). Talarki wysmarować oliwą z oliwek i posypać przyprawami. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Upieczonego dorsza położyć na talerzach. Polać porowo-jogurtowym sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Dodać ziemniaczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz