środa, 5 października 2016

ROGALIKI DROŻDŻOWE CIOCI MILI


  • ½ kg mąki tortowej
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 80g drożdży
  • powidła owocowe (nie dżem) lub marmolada

Ciasto wykonujemy na stolnicy.
Drożdże rozkruszyć z mąka, do tego dodać margarynę, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto.
Uformować kulę i wstawić na ½ godziny do garnka z zimna wodą.
Gdy ciasto wypłynie, rozwałkować na cienkie placki o grubości do 0,5 cm.
Wykroić kwadraty i układać powidła – zawijać formując kształt rogalika.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Piec na posmarowanej blaszce do zarumienienia.
Po upieczeniu wyjąć natychmiast, bo wysychają!!!