·
2 szklanki płatków owsianych
·
½ szklanki pestek słonecznika
·
½ szklanki orzechów laskowych
·
½ szklanki płatków migdałowych
·
½ szklanki rodzynek
·
2 czubate łyżki ziaren sezamu
·
2 czubate łyżki siemienia lnianego ziarnistego
·
2 czubate łyżki otrębów żytnich
·
½ szklanki suszonych bananów
·
½ szklanki mieszanki owocowej do musli - papaja, kokos etc.
·
3 łyżki płynnego miodu
Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do
musli mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Tych składników nie pieczemy. Do
drugiej miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, płatki
migdałowe, ziarna sezamu i siemię lniane, a następnie dokładnie mieszamy z
płynnym miodem.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni z
termoobiegiem.
Na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia równomiernie wykładamy ziarna.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i
pieczemy ok. 20-25 minut. Co 3-4 minuty wyciągamy blaszkę i mieszamy składniki, aby podpiekły się z
każdej strony i aby uniknąć przypieczenia się góry, podczas gdy dół nie będzie
jeszcze gotowy. Po upieczeniu granolę należy ostudzić, wymieszać ze
składnikami, których nie zapiekaliśmy i przesypać do szklanego słoika lub
szczelnie zamykanego pojemnika.
Przepis pochodzi z: http://qchenne-inspiracje.pl/domowa-granola-w-wersji-z-jogurtem-i-sosem-owocowym/
Przepis pochodzi z: http://qchenne-inspiracje.pl/domowa-granola-w-wersji-z-jogurtem-i-sosem-owocowym/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz