środa, 6 maja 2015

DOMOWA GRANOLA

·        2 szklanki płatków owsianych
·        ½ szklanki pestek słonecznika
·        ½ szklanki orzechów laskowych
·        ½ szklanki płatków migdałowych
·        ½ szklanki rodzynek
·        2 czubate łyżki ziaren sezamu
·        2 czubate łyżki siemienia lnianego ziarnistego
·        2 czubate łyżki otrębów żytnich
·        ½ szklanki suszonych bananów
·        ½ szklanki mieszanki owocowej do musli - papaja, kokos etc.
·        3 łyżki płynnego miodu

Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do musli mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Tych składników nie pieczemy. Do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, płatki migdałowe, ziarna sezamu i siemię lniane, a następnie dokładnie mieszamy z płynnym miodem.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie wykładamy ziarna.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Co 3-4 minuty wyciągamy blaszkę i  mieszamy składniki, aby podpiekły się z każdej strony i aby uniknąć przypieczenia się góry, podczas gdy dół nie będzie jeszcze gotowy. Po upieczeniu granolę należy ostudzić, wymieszać ze składnikami, których nie zapiekaliśmy i przesypać do szklanego słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika.

Przepis pochodzi z: http://qchenne-inspiracje.pl/domowa-granola-w-wersji-z-jogurtem-i-sosem-owocowym/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz