czwartek, 17 marca 2016

GOLONKA PIECZONA wg Macieja Kuronia

  • 3 golonki
  • kilka ziemniaków
 Zalewa:
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki chilli
  • sól
 Bejca:
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprz
  • sól


Golonki oczyścić i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku. Gotować 2 godziny.
Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą.
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Naciąć w kratkę skórę na golonkach .
Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ponad godzinę.

Podawać z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.