sobota, 30 stycznia 2016

ZAPIEKANKA z kurczakiem i serem

  • 200 g sera żółtego
  • 7 średnich pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • szczypiorek
  • 1 cebulka
  • 150g makaronu kokardki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • olej
  • sól, pieprz

Ugotować makaron al dente. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na kawałki - podsmażyć na oleju, z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Pierś umyć, pokroić w kostkę i również podsmażyć na patelni (doprawiając solą, pieprzem i ziołami).
Do naczynia żaroodpornego nalać odrobinę oleju, następnie dno wyłożyć makaronem (około 2/3 ugotowanej porcji), na nim podsmażonego kurczaka i pieczarki - całość odrobinę popieprzyć. Na to wyłożyć resztę makaronu. Roztrzepane jajka, wymieszać ze śmietaną i rozlać po całości zapiekanki. Na sam wierzch posypać starty ser i pokrojony szczypiorek.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180 stopni.

Ostatnie 5 minut piec bez pokrywy, aby ser był bardziej zapieczony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz