wtorek, 16 lutego 2016

GOFRY


6 sztuk

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka (białka zachować), olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę.
Do ciasta dodać ubite na pianę białka, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc.
Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty (np. w gofrownicy o mocy 1.700 W) lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
Posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą, dżemem, wyłożyć owoce i przykryć bitą śmietaną. Gofry możemy też polewać sosem truskawkowym.