czwartek, 11 lutego 2016

PSTRĄG Z KURKAMI

  • 2 pstrągi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej na panierkę
  • masło klarowane do smażenia
  • 3 garści kurek
  • 1 cebula
  • 5 -6 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz ziołowy

Pstrągi  wypatroszyć i wyciąć skrzela i płetwy - oprócz jednej, górnej. Opłukać tuszki dokładnie i wytrzeć ręcznikami kuchennymi. Oprószyć od środka i z wierzchu solą oraz pieprzem ziołowym, odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie oczyścić kurki, większe porozrywać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, dodać grzyby i smażyć na ostrym ogniu ok. 3 min. Gdy puszczą sok dodać śmietankę i chwilę razem gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i dosypać trochę świeżych listków tymianku.
Tuszki, wcześniej przyprawione, skropić jeszcze sokiem z cytryny i obtoczyć z wierzchu w mące orkiszowej, nadmiar strzepnąć. Rozgrzać patelnię z 4 łyżkami masła klarowanego i położyć na niej ryby. Smażyć po ok. 3 - 4 min. z obu stron na ostrym ogniu żeby mięso szybko się ścięło a skórka zrumieniła. Przewracać ostrożnie, pomagając sobie łopatką żeby ryby się nie rozpadły. Na chwilkę, przykryć patelnię żeby mieć pewność, że ryba "doszła" - żeby sprawdzić czy jest dobrze usmażona można pociągnąć za płetwę grzbietową - z gotowej ryby wyjdzie bez oporu.

Usmażone pstrągi przełożyć na półmiski i polać gęstym sosem kurkowym. Podać z dodatkiem jarzyn z wody posypując jeszcze świeżym tymiankiem i koperkiem.

Przepis z opakowania pstragów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz