czwartek, 27 kwietnia 2017

ŁOSOŚ zapiekany ze szpinakiem i mozzarelLą

  • 1 filet z łososia
  • 10 gniazd mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mozarelli
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek



Z fileta wytnij skórę, umyj go, osusz, a następnie skrop skokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Jeśli jest czas odstaw na 30 min do lodówki. Na patelni na odrobinie oliwy podsmaż cebule i czosnek, a następnie dodaj zamrożone gniazda szpinaku. Podgrzej do całkowitego rozmrożenia i podgotowania. Można podlać wodą by szpinak się nie przypalił. Dopraw solą i pieprzem. Na tej same patelni przesmaż łososia z obu stron na złoty kolor. Do naczynia żaroodpornego przełóż łososia, przykryj go szpinakiem a na wierzch ułóż plastry mozzarelli. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do rozpuszczenia sera, ok. 20 minut. Podawać z dzikim ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz