poniedziałek, 14 sierpnia 2017

BATONIKI ŻURAWINOWE Z AMARANTUSEM

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki ekspandowanego amarantusa
  • 10 orzechów laskowych obranych ze skorupek i rozdrobnionych
  • ½ szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki naturalnego miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Oliwę, miód i sok z cytryny dokładnie wymieszać w dużej misce osiągając gładką konsystencję. Dodawać powoli, partiami płatki owsiane oraz pozostałe suche składniki. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 100 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę, uklepać łyżką, aby dokładnie przylegała.
Piec przez ok. 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wypiek ostudzić, a następnie pokroić w prostokąty na kształt batoników.

Przepis Ewy Chodakowskiej