piątek, 6 kwietnia 2018

DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA DROBIOWO-WOŁOWA


  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren kolendry
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 100g cebuli
  • 30g liści świeżego lubczyku / ewentualnie suszony lub opuścić pozycję
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 antrykot bez kości
  • 350g podudzi z kurczaka bez kości
  • 200g marchwi
  • 100g selera
  • 100g korzenia pietruszki
  • 10g czosnku
  • 250g soli morskiej
  • 150g wody

Liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę i ziarna pieprzu zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu.
Cebulę obierz, pokrój w grube plastry i każdy plaster z obu stron zrumień na suchej patelni lub nad płomieniem palnika. Lubczyk i natkę drobno posiekaj.
Mięso dwukrotnie przepuść przez maszynkę. Wszystkie warzywa zmiksuj na drobniutko w malakserze lub zetrzyj na drobnej tarce.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieść w garnku o grubym dnie lub termomixie/ ja mam zupowar, dodaj wodę i sól.
Zagotuj całość pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas mieszając podgrzewaj ok 40-50 minut. Mieszanie jest bardzo ważne, gdyż papka jest gęsta i może przywierać do dna.
Na końcu zmiksuj całość malakserem - pasta powinna być bardzo gęsta. Przełóż całość do słoja i przechowuj w lodówce. Do przygotowania zupy używa się zaledwie 1-2 łyżeczek.
Domowa pasta rosołowa przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.
Można oczywiście ją również przełożyć od razu do małych słoiczków i pasteryzować.


Źródło przepisu zmodyfikowanego na własne potrzeby: http://www.chillibite.pl/2013/09/domowa-kostka-rosoowa-warzywna-lub.html