sobota, 17 września 2016

ORZECHOWE KWIATKI


20 sztuk

  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 170 g maki
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka



Masło, cukier i jajka utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, zmielone orzechy i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto.
Włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm, wycinać ciasteczka – kwiatki, w środek każdego wcisnąć połówkę orzecha. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut.