- 1 główka kapusty białej zwykłej
- 750g ryżu (nie w torebkach)
- 750g mięsa (np. chudy boczek + karkówka lub łopatka, od szynki
wieprzowina)
- 2-3 cebule
Ryż ugotować w nieogolonej wodzie. Cebulę pokroić
i podsmażyć na tłuszczu.
Mięso zmielić lub pokroić, połączyć z ugotowanym
ryżem i podsmażoną cebulką, posolić i popieprzyć do smaku.
Kapustę sparzyć w wodzie lub w mikrofalówce. W
garnku na spodzie ułożyć kilka liści. Farsz nałożyć na każdy liść i zawijać
gołąbki, układać w garnku ściśle obok siebie. Na wierzchu przykryć ponownie
zapasowymi liśćmi z kapusty.
Zalać garnek w ¾ wodą osoloną do smaku i przykryć
pokrywką.
Piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni od 1,5
do 2 godzin.
Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowo-
grzybowym.