środa, 20 stycznia 2016

PIZZA z mozzarellą, rukolą i szynką

Ciasto - 2 porcje fi 20cm lub blacha :

250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
lub 7 g suchych instant
1 pełna łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz, cukier

  
Dodatki:
1 kulka białej mozzarelli
6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
20 czarnych oliwek
20 pomidorków koktajlowych
2 duże garście rukoli
pęczek świeżej bazylii


Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Położyć na posmarowanych oliwą blachach, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, 250 stopni.
Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypać suszonym oregano, ułożyć plasterki mozzarelli, połowę pomidorków (oraz szynkę parmeńską jeśli jest grubo pokrojona, po 3 plasterki).
Pizze piec w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy ułożyć po 3 plasterki szynki parmeńskiej (jeśli użyliśmy cienko pokrojonej, paczkowanej). Na całości rozłożyć oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypać listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.