Ciasto - 2 porcje fi 20cm lub blacha :
150 ml ciepłej wody
lub 7 g suchych instant
1 pełna łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
1/2 puszki pomidorów w
sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz, cukier
Dodatki:
1 kulka białej
mozzarelli
6 plasterków cienko
pokrojonej szynki parmeńskiej
20 czarnych oliwek
20 pomidorków
koktajlowych
2 duże garście rukoli
pęczek świeżej bazylii
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać
cukier i 3 łyżki mąki.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wlać
wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto przez 10-15
minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2
do 2 godzin do wyrośnięcia.
Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą,
odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 10
minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać
mąką, rozwałkować na placki. Położyć na posmarowanych oliwą blachach, odstawić
na 1/2 godziny do podrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik
nagrzać do maksymalnej temperatury, 250 stopni.
Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym,
rysując okręgi, posypać suszonym oregano, ułożyć plasterki mozzarelli, połowę
pomidorków (oraz szynkę parmeńską jeśli jest grubo pokrojona, po 3 plasterki).
Pizze piec w górnej części piekarnika, przez 10 - 12
minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy ułożyć po
3 plasterki szynki parmeńskiej (jeśli użyliśmy cienko pokrojonej, paczkowanej).
Na całości rozłożyć oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypać
listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.