wtorek, 19 stycznia 2016

PAPRYKA faszerowana komosą ryżową i indykiem

  • 4 duże papryki
  • ½ szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 posiekana, mała cebula
  • 250 g świeżego, obranego groszku
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • sól, pieprz, oliwa
  • świeże zioła: bazylia i oregano
Sos:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy: jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj zmielone mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj pomidory i groszek. Duś około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw.
Papryki umyj, odetnij wierzch i wydrąż wszystkie pestki i błony. Napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Jeśli wierzch zacznie brązowieć przykryj je delikatnie folią aluminiową.

Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz