wtorek, 15 marca 2016

SZASZŁYKI Z KREWETEK W SŁODKO-OSTREJ MARYNACIE

  • 500 g obranych krewetek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Krewetki rozmrażamy. Obieramy. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ok. 1 godziny. Składniki marynaty mieszamy, krewetki wkładamy do zalewy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Krewetki nadziewamy na patyczki i grillujemy lub smażymy na patelni grillowej (z 2 łyżkami oliwy) po 3 minuty.

Gotowe szaszłyki podajemy z zieloną sałatą.

Przepis pochodzi z: https://kuchnialidla.pl/product/Szaszlyki-z-krewetek-w-slodko-ostrej-marynacie