- 3 golonki
- kilka ziemniaków
Zalewa:
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 6 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki chilli
- sól
Bejca:
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprz
- sól
Golonki oczyścić i dokładnie umyć. Włożyć je do
sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i
dosolić do smaku. Gotować 2 godziny.
Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy
wymieszać ze sobą.
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Naciąć w
kratkę skórę na golonkach .
Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i
wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez
ponad godzinę.
Podawać z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.