·
pęczek
botwinki ok. 400-500 g
·
1 nieduży
burak
·
1 mała
marchewka
·
1 pietruszka –
korzeń
·
bulion
(warzywny lub mięsny) – ok. 750 ml
·
100 ml
śmietany 18% lub jogurt
·
świeżo
wyciśnięty sok z cytryny – 2 łyżki
·
do
udekorowania botwinki: natka pietruszki lub szczypiorek
Bulion
zagotuj w garnku, a następnie dodaj do niego starte na tarce o dużych oczkach
marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu
przez ok. 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście
i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu aż będą miękkie.
Następnie
zahartuj śmietanę lub jogurt: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj
dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę / jogurt rozprowadź w garnku, dodaj sok z
cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę
podawaj posypaną świeżą zieleniną. Jako dodatek świetnie pasuje również
ugotowane na twardo jajko.
Przepis pochodzi z: http://www.zajadam.pl/przepisy-zupy/zupa-botwinka
Przepis pochodzi z: http://www.zajadam.pl/przepisy-zupy/zupa-botwinka