12 sztuk
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu, kefiru, maślanki
- 125 g masła, roztopionego
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do
pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier wanilinowy. W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem oraz roztopionym
i ostudzonym masłem (można krótko zmiksować).
Wlać do miski z sypkimi składnikami i mieszać delikatnie
łyżką tylko do połączenia się składników.
Ciasto powinno pozostać lekko grudkowate.
Ciasto wykładać do foremek na muffiny. Piec do suchego
patyczka ok. 20 minut.