- 2-3 kości od
schabu (zależy jak są duże i mięsne)
- kilka plastrów wędzonego boczku
- kilka suszonych
grzybków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
(nieobrane)
- 1.2 szklanki
kaszy jęczmiennej (perłówki)
- sól, pieprz
- liść laurowy,
kilka kuleczek ziela i pieprzu, korzeń lubczyku suszony i mielony, chilli
Kości,
opaloną cebulę, 2 marchewki, 1 pietruszkę, seler, liść laurowy, grzybki,
czosnek i ziele nastawić jak na rosół. Sól dodajemy też od razu, bo że nam
bulion zmętnieje to nie ma znaczenia, a to mięso ma być smaczne. Kiedy mięsko
będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości wyjąć je i odłożyć do ostygnięcia
(potem obierzemy je i wrzucimy do zupy). Boczek zesmażyć, dodać do bulionu.
Kaszę można przepłukać, gotujemy ją w wywarze jakieś 10-15 minut, tak na
półtwardo.
1
marchewkę i jedną pietruszkę zetrzeć na tarce albo pokroić w małą kostkę, dodać
do zupy, gotować znowu z 10 minut. W tym czasie ziemniaki pokroić w kosteczkę i
wrzucić do gara – kasza powinna już być miękka. Gotować aż kartofelki będą dobre,
dodać mięsko i doprawić wg uznania.
Przepis pochodzi z: http://mamamarzynia.blogspot.com/2013/11/krupnik-na-kosciach-od-schabu-nie-tylko.html
Przepis pochodzi z: http://mamamarzynia.blogspot.com/2013/11/krupnik-na-kosciach-od-schabu-nie-tylko.html