Ilość 40 sztuk
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 100g masła, bardzo miękkiego
- 35g świeżych drożdży lub 8g instant
- 1 łyżka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 350g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki soli
Nadzienie:
- Kapusta z grzybami
Na wierzch:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane
Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do
miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać
ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około
10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie
gruba piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski,
dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą
łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas
mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je
jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały
czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu
aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto
włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez
minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z
powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24
godziny) lub od razu piec paszteciki.
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na
duży prostokąt około 35 x 45
cm . Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm ). Z brzegu paska ułożyć
nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku
prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości
łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.
Dużą blachę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem
do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na
blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż,
następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić
ciasto na blaszce. Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z
mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym.
Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać
piekarnik do 180 stopni.
Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około
25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu. Można
odgrzewać na patelni pod przykryciem.
Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/paszteciki_z_kapusta_grzybami/przepis.html
Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/paszteciki_z_kapusta_grzybami/przepis.html