- 1 główka kapusty włoskiej
- 750g ryżu (nie w torebkach)
- 750g pieczarek
- 2-3 cebule
Ryż ugotować w nieogolonej wodzie. Cebulę pokroić
i podsmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki. Po usmażeniu połączyć z ugotowanym
posolić i popieprzyć do smaku.
Kapustę sparzyć w wodzie lub w mikrofalówce.
W garnku na spodzie ułożyć kilka liści. Farsz
nałożyć na każdy liść i zawijać gołąbki, układać w garnku ściśle obok siebie.
Na wierzchu przykryć ponownie zapasowymi liśćmi z kapusty.
Zalać garnek w ¾ wodą osoloną do smaku i przykryć
pokrywką. Piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni od 1,5 do 2 godzin.
Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowo-
grzybowym.