poniedziałek, 1 lutego 2016

PIECZONA PIETRUSZKA

4 porcje
  • 1 kg pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/3 szklanki miodu
  • 50g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • zmielona papryka
  • zioła
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pietruszkę umyć i zgrubnie oskrobać, osuszyć, pokroić i włożyć do większej blaszki lub żaroodpornej formy. Główki czosnku przekroić na pół w poprzek ząbków. Włożyć do formy z pietruszkami. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Roztopić masło i wymieszać z miodem oraz oliwą, papryką i ziołami . Polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać dłońmi. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 - 45 minut (w zależności od wielkości pietruszek), aż będzie miękka i lekko się zrumieni na brzegach, w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać.

Czosnkowy sos aïoli: połowę upieczonego czosnku wycisnąć z łupinek i zmiksować razem z majonezem oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. 

Przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/pieczona_pietruszka_z_sosem_aioli/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz