środa, 24 lutego 2016

TORT ORZECHOWY

Tortownica 24 cm

Ciasto:
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 10 jaj
  • 300 g zmielonych orzechów
Ubić 10 białek na pianę, dodać 10 łyżek cukru i po jednym żółtku. Do orzechów dodaję 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mąkę i bułkę, wymieszać i powoli dodać do masy . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto i piec 45 minut do „suchego” patyczka w temperaturze 180 stopni.


Masa:
  • 400 ml mleka
  • 400 g zmielonych orzechów
  •  300 g cukru
  • 400 g masła
Mleko zagotować, wsypać cukier i gotować 5 – 10 minut do zgęstnienia. Dodać orzechy, mieszać 5 minut i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodać ostudzona masę i 1 kieliszek spirytusu.
Ciasto po upieczeniu odstawić w formie, a po 15 minutach odwrócić je do góry nogami. Po ostudzeniu podzielić na 3 części. Posmarować spód, potem dać blat górny (nr 1), posmarować masą i dopiero środek. Posmarować całość i posypać zmielonymi orzechami.