• 2 pęczki białych szparagów
• 1 duża cebula
• 4 łyżki masła
• 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• 1
litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
• drobno zmielony pieprz
• 100 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
• do podania: chipsy z bekonu - plasterki bekonu
wytopione na patelni i odsączone na papierowych ręcznikach
• listki rukwi wodnej lub rukoli (opcjonalnie)
Szparagi
opłukać, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 3 cm ), łodyżki obrać, pokroić
na 2 cm
kawałki. W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Następnie dodać szparagi (oprócz główek), dodać 2 łyżki masła i smażyć
co chwilę mieszając przez 1-2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i
wymieszać.
Wlać
gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać główki
szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Zmiksować w blenderze z dodatkiem
śmietanki kremówki na idealnie gładki krem (około 1 minuta miksowania),
pozostawiając kilka główek szparagów do dekoracji.
Do
zupy dodać pół łyżeczki drobno zmielonego pieprzu i podgrzać przed podaniem na
małym ogniu. Podawać z chipsami z bekonu i tartą gałką muszkatołową oraz
opcjonalnie z rukwią wodną lub rukolą.
Przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/zupa_krem_z_bialych_szparagow/przepis.html
Przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/zupa_krem_z_bialych_szparagow/przepis.html
narobiłaś mi apetytu na szparagi :)
OdpowiedzUsuń