środa, 10 lutego 2016

ZUPA PIECZARKOWO-GRZYBOWA z kaszą jęczmienną

·        500 ml bulionu warzywnego
·        250g pieczarek (może być więcej)
·        125g suszonych grzybów np. borowiki
·        1 cebula
·        2 ząbki czosnku
·        oliwa z oliwek
·        sól i pieprz
·        woreczek kaszy jęczmiennej
·        opcjonalnie jogurt do zabielenia


Grzyby włożyć do miseczki i zalać ciepłą wodą. Moczyć przez minimum 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno pokrojony czosnek i cebulę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki lub kostkę i podsmażyć. Zagotować w garnku bulion, dodać podsmażone pieczarki, potem namoczone grzyby. Rozciąć woreczek z kaszą i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Doprawić sola i pieprzem.Zupę można zabielić jogurtem do smaku. 

Przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz