·
500 ml bulionu
warzywnego
·
250g pieczarek
(może być więcej)
·
125g suszonych
grzybów np. borowiki
·
1 cebula
·
2 ząbki
czosnku
·
oliwa z oliwek
·
sól i pieprz
·
woreczek kaszy
jęczmiennej
·
opcjonalnie
jogurt do zabielenia
Grzyby
włożyć do miseczki i zalać ciepłą wodą. Moczyć przez minimum 20 minut. Na
patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno pokrojony czosnek i cebulę. Pieczarki
umyć, pokroić w plasterki lub kostkę i podsmażyć. Zagotować w garnku bulion,
dodać podsmażone pieczarki, potem namoczone grzyby. Rozciąć woreczek z kaszą i
dodać do zupy. Gotować do miękkości. Doprawić sola i pieprzem.Zupę można zabielić jogurtem do smaku.
Przepis własny
Przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz