·
1 średniej
wielkości dynia
·
2 ząbki
nieobranego czosnku
·
1,5 litra bulionu warzywnego
·
kurkuma
·
gałka
muszkatołowa
·
sól
·
pieprz
Dynię pokroić w plastry usuwając miąższ i pestki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry dyni, a następnie
posmarować je oliwą z oliwek, doprawić kurkumą oraz oprószyć solą. Piec w 190
stopniach około godziny. 20 minut przed końcem pieczenia włożyć ząbki czosnku,
każdy zawinięty w folię aluminiową. Pozostawić do ostygnięcia. Upieczoną dynię
obrać ze skórki, włożyć do garnka, zalać bulionem i dodać czosnek pozbawiony
łupinek. Doprawić gałką muszkatołową i gotować około 5 minut. Zupę zblendować.
Przepis własny
Przepis własny