środa, 17 lutego 2016

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI

·        1 średniej wielkości dynia
·        2 ząbki nieobranego czosnku
·        1,5 litra bulionu warzywnego
·        kurkuma
·        gałka muszkatołowa
·        sól
·        pieprz

Dynię pokroić w plastry usuwając miąższ i pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry dyni, a następnie posmarować je oliwą z oliwek, doprawić kurkumą oraz oprószyć solą. Piec w 190 stopniach około godziny. 20 minut przed końcem pieczenia włożyć ząbki czosnku, każdy zawinięty w folię aluminiową. Pozostawić do ostygnięcia. Upieczoną dynię obrać ze skórki, włożyć do garnka, zalać bulionem i dodać czosnek pozbawiony łupinek. Doprawić gałką muszkatołową i gotować około 5 minut. Zupę zblendować.

Przepis własny