sobota, 9 kwietnia 2016

CIASTECZKA OWSIANE Z BANANAMI


  • 3 banany (po zmiksowaniu 350 ml)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki otrębów granulowanych (śliwkowych)
  • ½  szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Banany zmiksuj. Dodaj do nich jajko, olej i syrop z agawy lub miód. Wymieszaj widelcem.
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, dodaj przygotowane mokre składniki i razem dokładnie wymieszaj.
Mokrymi rękami formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę spłaszcz łyżką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.