- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie octu)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Do przygotowania winegretu najlepiej jest użyć
zwykłego słoika, na przykład po dżemie. Winegret musi być dobrze wymieszany,
dlatego warto go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, którym można
energicznie potrząsać, nie ryzykując konieczności późniejszego mycia ścian i
mebli w kuchni.
Wciskamy do słoika sok z cytryny. Dodajemy
musztardę, oliwę oraz łyżkę miodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy
dokładnie słoik i potrząsamy nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie
składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o
żółtawobrązowej barwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz