czwartek, 22 grudnia 2016

MAKOWIEC Kazi

Ciasto:
  • 125g mąki tortowej
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 250g cukru
  • 6 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kostki margaryny (rozpuszczona i ostudzona)

Żółtka ubić z cukrem, dodać mąki, margarynę, proszek, wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić i delikatnie dodać do masy.

Masa:
  • ½ kg maku
  • 100g margaryny
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • bakalie (orzechy, rodzynki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • trochę mleka do maku

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, połączyć z makiem i odrobiną mleka, dodać bakalie, mąkę i kakao. Ubić białka na pianę połączyć z masą. Masa ma być rzadka.

¾ masy na ciasto podpiec w 190 stopniach ok. 20 minut, potem dodać masę makową, a wierzch polać ¼ ciasta. Piec do zarumienienia ciasta na wierzchu.  

Przepis własny cioci Kazi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz