Ciasto:
- 125g mąki tortowej
- 125g mąki
ziemniaczanej
- 250g cukru
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
- ½ kostki margaryny
(rozpuszczona i ostudzona)
Żółtka
ubić z cukrem, dodać mąki, margarynę, proszek, wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić i delikatnie dodać do masy.
Masa:
- ½ kg maku
- 100g margaryny
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 żółtka
- bakalie (orzechy,
rodzynki)
- 1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- trochę mleka do
maku
Żółtka
utrzeć z cukrem i margaryną, połączyć z makiem i odrobiną mleka, dodać bakalie,
mąkę i kakao. Ubić białka na pianę połączyć z masą. Masa ma być rzadka.
¾
masy na ciasto podpiec w 190 stopniach ok. 20 minut, potem dodać masę makową, a
wierzch polać ¼ ciasta. Piec do zarumienienia ciasta na wierzchu.
Przepis własny cioci Kazi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz