czwartek, 29 grudnia 2016

ŁOSOŚ pieczony w marynacie miodowo-imbirowej

  • 200 g łososia
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka miodu
  • ½ ząbku czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka natki z pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • brokuł
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 3 łyżki ryżu dzikiego

Miód wymieszać z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym, startym imbirem i rozgniecionym czosnkiem. Gotować 1 minutę, a potem ostudzić. Trzymać łososia w 1/3 marynaty przez 15 minut, potem piec go na folii aluminiowej przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pozostałe 2/3 marynaty gotować przez 5 minut, aż zgęstnieje. Upieczonego łososia wyłożyć na ugotowany ryż, polać sosem. Posypać cebulką i natką pietruszki. Podawać z ugotowanym brokułem, posypanym sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz