poniedziałek, 27 marca 2017

TORT Z MASĄ MASCARPONE I CAPPUCCINO


Biszkopt:
  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej

Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny. Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Masa serowo- śmietanowa:
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 1 opakowanie cukru pudru
  • 1 – 2 opakowania śmietanfix
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan fiksem następnie dodać cukier puder i na końcu serek mascarpone.

Masa śmietanowa:
•   50 dag malin (mogą być mrożone - można też zamienić owoce na truskawki)
•   20 dag cukru
•   2 łyżki żelatyny
Maliny gotować z cukrem ok. 10 min. wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w kilku (4-5 łyżek) wrzątku. Masę odstawić do przestygnięcia!
UWAGA => Masę malinową można zastąpić dżemem (smak wg uznania - polecany truskawkowy, wiśniowy, śliwkowy). Dżem rozgrzać w rondelku. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w wodzie i dodać do dżemu. Przestudzić.
Masa cappuccino:
•   3 łyżki mąki pszennej
•   2 łyżki skrobi ziemniaczanej
•   1/2 litra mleka
•   8 łyżek cappuccino (smak dowolny) + można dodać kawę rozpuszczalną jeśli ktoś lubi bardziej intensywny smak kawowy
•   6 łyżek cukru
350ml mleka gotujemy, 150ml mleka łączymy z mąką i cukrem oraz capucinno (+ kawa) i mieszamy. Gotujemy budyń i całkowicie go studzimy.
3/4 kostki margaryny ( lub 1/2 margaryny + 1/4 masła) ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń kawowy.

WYKONANIE TORTU
Biszkopt podzielić na 3 części. Część 1 biszkopta - nasączyć (np. woda z rozpuszczoną kawą i nieco alkoholu) i na 1 część wylać przestudzoną masę malinową (lub dżem z żelatyną) odczekać aż masa się ściągnie i następnie wyłożyć masę mascarpone. Część 2 biszkopta - nasączyć i na nią wyłożyć część masy capuccino, a następnie nakryć 3 częścią biszkoptu, który też nasączamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz