24 sztuki
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 300 g mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 170 C i wyłóż blachę papierem do
pieczenia.
Utrzyj w misce masło z cukrem. Kiedy otrzymasz lekką,
miękką, puszystą masę, dodaj 40g kakao, potem mąkę z sodą oczyszczoną i
proszkiem do pieczenia.
Albo jeśli wolisz, zmiksuj wszystkie składniki naraz w
malakserze.
Ciasto jest bardzo miękkie i lepkie. Ciasteczka najłatwiej robi się w jednorazowych rękawiczkach
lateksowych. Urwij więc kawałek ciasta wielkości dużego orzecha
włoskiego, ukręć z niego kulę i spłaszcz na gruby placek.
Ułóż krążki na blasze do pieczenia w odstępach; zwykle
mieści się 12 sztuk.
Piecz każdą partię 15 minut; nawet jeśli ciastka nie
wyglądają na wypieczone, dojdą w czasie stygnięcia. Mogą być lekko popękane na
wierzchu.
Postaw blachę z ciastkami na chłodnej powierzchni na 15
minut, a następnie przełóż je na metalową kratkę.