wtorek, 28 marca 2017

CIASTECZKA CZEKOLADOWE NIGELLI


24 sztuki

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru

  • 40 g kakao
  • 300 g mąki

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 170 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Utrzyj w misce masło z cukrem. Kiedy otrzymasz lekką, miękką, puszystą masę, dodaj 40g kakao, potem mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
Albo jeśli wolisz, zmiksuj wszystkie składniki naraz w malakserze.

Ciasto jest bardzo miękkie i lepkie. Ciasteczka najłatwiej robi się w jednorazowych rękawiczkach lateksowych. Urwij więc kawałek ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, ukręć z niego kulę i spłaszcz na gruby placek.

Ułóż krążki na blasze do pieczenia w odstępach; zwykle mieści się 12 sztuk.
Piecz każdą partię 15 minut; nawet jeśli ciastka nie wyglądają na wypieczone, dojdą w czasie stygnięcia. Mogą być lekko popękane na wierzchu.



Postaw blachę z ciastkami na chłodnej powierzchni na 15 minut, a następnie przełóż je na metalową kratkę.