czwartek, 5 kwietnia 2018

DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA WARZYWNA


  • 3 liście laurowe
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 3g suszonych borowików
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 50g liści świeżego lubczyku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 50g parmezanu (opcjonalnie)
  • 500g marchwi
  • 200g selera
  • 100g białej części pora
  • 100g korzenia pietruszki
  • 200g pomidorów bez skórki i pestek
  • 5g czosnku
  • 200g soli morskiej
  • 20g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 70g wody lub białego wina

Liście laurowe, ziele angielskie, suszone borowiki i ziarna pieprzu zmiel w młynku do kawy, malakserze lub utłucz w moździerzu.Lubczyk, rozmaryn, natkę i koperek drobno posiekaj, a parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie warzywa zmiksuj na drobniutko w malakserze lub zetrzyj na drobnej tarce, ewentualnie też zmiel w maszynce.

Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieść w garnku o grubym dnie lub termomixie/ ja mam zupowar, dodaj wodę, olej/oliwę i sól. Zagotuj całość pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas mieszając podgrzewaj ok 40-50 minut. To mieszanie jest bardzo ważne, gdyż mieszanka jest gęsta i może przywierać do dna.

Jeśli konsystencja całości wydaje się wciąż grudkowata, pod koniec zmiksuj całość malakserem. Przełóż pastę do słoja i przechowuj w lodówce. Do przygotowania zupy używa się zaledwie 1-2 łyżeczek

Domowa pasta bulionowa przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy. Można oczywiście ją również przełożyć od razu do małych słoiczków i pasteryzować.

Źródło przepisu zmodyfikowanego na własne potrzeby: http://www.chillibite.pl/2013/09/domowa-kostka-rosoowa-warzywna-lub.html