- 3 liście laurowe
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 3g suszonych borowików
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 50g liści świeżego lubczyku
- kilka gałązek rozmarynu
- pęczek natki pietruszki
- 1/3 pęczka koperku
- 50g parmezanu (opcjonalnie)
- 500g marchwi
- 200g selera
- 100g białej części pora
- 100g korzenia pietruszki
- 200g pomidorów bez skórki i pestek
- 5g czosnku
- 200g soli morskiej
- 20g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 70g wody lub białego wina
Liście laurowe, ziele angielskie, suszone borowiki i ziarna
pieprzu zmiel w młynku do kawy, malakserze lub utłucz w moździerzu.Lubczyk, rozmaryn, natkę i koperek drobno posiekaj, a
parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie warzywa zmiksuj na drobniutko w malakserze lub
zetrzyj na drobnej tarce, ewentualnie też zmiel w maszynce.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieść w garnku o
grubym dnie lub termomixie/ ja mam zupowar, dodaj wodę, olej/oliwę i sól. Zagotuj całość pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas
mieszając podgrzewaj ok 40-50 minut. To mieszanie jest bardzo ważne, gdyż
mieszanka jest gęsta i może przywierać do dna.
Jeśli konsystencja całości wydaje się wciąż grudkowata, pod
koniec zmiksuj całość malakserem. Przełóż pastę do słoja i przechowuj w lodówce. Do
przygotowania zupy używa się zaledwie 1-2 łyżeczek
Domowa pasta bulionowa przechowywana w lodówce zachowa
świeżość przez kilka miesięcy. Można oczywiście ją również przełożyć od razu do
małych słoiczków i pasteryzować.
Źródło przepisu zmodyfikowanego na własne potrzeby: http://www.chillibite.pl/2013/09/domowa-kostka-rosoowa-warzywna-lub.html