6 dużych rożków
- 375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
- 3 duże jabłka lub 5 naprawdę małych
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 3 łyżki rodzynek
- 2,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone -
wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia).
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie
ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i
dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą,
następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem.
Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki
wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż
ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.
Polewa lukrowa: pół szklanki cukru pudru rozprowadzić
grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody lub soku z cytryny