środa, 9 listopada 2016

ROŻKI KRUCHE ORZECHOWE

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (włoskie + laskowe)
  • cukier puder do posypania rożków
  • mąka do podsypania stolnicy

Wszystkie składniki ciasta wraz z miękkim tłuszczem zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na oprószonej mąką stolnicy kształtujemy cienkie wałeczki.  Każdy kroimy na niewielkie (ok. 5 cm) kawałki, formujemy rożki. Układamy je na czystej blaszce (nie smarujemy jej tłuszczem).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Zarumienione rożki zsuwamy z blachy i posypujemy obficie cukrem pudrem. Gdy ostygną układamy na paterze. Najlepiej smakują następnego dnia.