- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 szklanka posiekanych orzechów (włoskie + laskowe)
- cukier puder do posypania rożków
- mąka do podsypania stolnicy
Wszystkie składniki ciasta wraz z miękkim tłuszczem
zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą,
wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na oprószonej mąką
stolnicy kształtujemy cienkie wałeczki. Każdy kroimy na niewielkie (ok. 5 cm) kawałki, formujemy
rożki. Układamy je na czystej blaszce (nie smarujemy jej
tłuszczem).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze
200 stopni ok. 20 minut. Zarumienione rożki zsuwamy z blachy i posypujemy obficie
cukrem pudrem. Gdy ostygną układamy na paterze. Najlepiej smakują następnego dnia.