4 porcje
- 150 ml zaparzonej mocnej kawy
- 60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto*
- 2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)
- 4 żółtka (w temp. pokojowej)
- 4 łyżki cukru
- 250 g mascarpone (zimne)
- 100 g podłużnych biszkoptów
- gorzkie kakao
Żółtka ocieplić w temperaturze pokojowej. Zaparzyć mocną kawę. Kawę wlać do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i
dokładnie ostudzić. Żółtka włożyć do miski (najlepiej metalowej), dodać cukier i
ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę
przez około 8 minut. Do ubitych żółtek dodawać stopniowo mascarpone cały czas
miksując.
Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na
około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków (w razie potrzeby biszkopty można
przełamać).
Warstwę biszkoptów oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć warstwą kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów,
znów posypać kakao i przykryć kremem.
Można zrobić 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu, w
zależności od tego jak duże będą pucharki i jak dużo zrobimy porcji deseru.
Ostatnią warstwą ma być krem.
Wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na
całą noc jeśli masa wyszła trochę rzadka.
Przed podaniem wierzch posypać kakao.