niedziela, 20 listopada 2016

TIRAMISU


4 porcje
  • 150 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto*
  • 2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)
  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g mascarpone (zimne)
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • gorzkie kakao
Żółtka ocieplić w temperaturze pokojowej. Zaparzyć mocną kawę. Kawę wlać do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić. Żółtka włożyć do miski (najlepiej metalowej), dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut. Do ubitych żółtek dodawać stopniowo mascarpone cały czas miksując.

Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków (w razie potrzeby biszkopty można przełamać).
Warstwę biszkoptów oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć warstwą kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć kremem.
Można zrobić 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu, w zależności od tego jak duże będą pucharki i jak dużo zrobimy porcji deseru. Ostatnią warstwą ma być krem.

Wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła trochę rzadka.

Przed podaniem wierzch posypać kakao.