41 sztuk
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż
ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić
w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30
minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość
około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty.
Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej,
zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego
zezłocenia.
Dekoracja:
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- czerwone groszki
- lukier do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady
przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego
worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.