- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 6 łyżek oleju słonecznikowego (roślinnego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- sól morska
- pieprz biały
Do blendera wbić żółtko, dodać czosnek,
musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire i wszystko zmiksować. Dodać 2 łyżki oleju i
miksować przez
1 minutę. Dodać resztę oleju i miksować przez 2 minuty, aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem, w razie potrzeby dodać wodę (ok. 1-2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).
Zamiennie, by nie stosować surowego żółtka daję 1 łyżkę majonezu, pomijając żółtko i olej. Efekt ten sam :).
1 minutę. Dodać resztę oleju i miksować przez 2 minuty, aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem, w razie potrzeby dodać wodę (ok. 1-2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).
Zamiennie, by nie stosować surowego żółtka daję 1 łyżkę majonezu, pomijając żółtko i olej. Efekt ten sam :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz