wtorek, 3 marca 2015

SOS DO SAŁATKI CEZAR

  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego (roślinnego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól morska
  • pieprz biały


Do blendera wbić żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire i wszystko zmiksować. Dodać 2 łyżki oleju i miksować przez
1 minutę. Dodać resztę oleju i miksować przez 2 minuty, aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem, w razie potrzeby dodać wodę (ok. 1-2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).



Zamiennie, by nie stosować surowego żółtka daję 1 łyżkę majonezu, pomijając żółtko i olej. Efekt ten sam :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz