poniedziałek, 6 lipca 2015

KONFITURA WIŚNIOWA niskosłodzona

7 słoiczków po 300 ml

  • 2,5 kg wiśni (po wydrylowaniu zostaje ok. 2 kg)
  • 200 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 2 opakowania Żelfix 3:1 Dr. Oetker


Słoiki umyć i wyparzyć (np. w zmywarce lub piekarniku – włożyć do zimnego piekarnika, nastawić 110 stopni i wyparzać przez 20 minut). Umyte wiśnie włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika, by łatwiej się je drylowało. Po upływie czasu pozbawić pestek. Podzielić owoce na 2 tury po 1 kg. W garnku wymieszać 1kg wiśni z żelfixem, dodać sok z 1 cytryny i zagotować mieszając. Dodać 100g cukru i ponownie mieszając zagotować. Na wolnym ogniu gotować 5 minut, mieszając, by owoce się nie przypaliły. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, wypełniając je po brzegi, zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 24 godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz