niedziela, 19 lipca 2015

POWIDŁA ŚLIWKOWE

5 słoiczków po 300 ml
  • 3 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
                                      
Śliwki umyć, pozbawić pestki i przekroić na pół. Włożyć do garnka i podgrzewać 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając łyżką. Czynność powtarzać przez kolejne 4 dni. Ostatniego dnia można  dodać cukier jako naturalny konserwant. Powidła będą gotowe, kiedy nabiorą brązowego koloru, nabrane łyżką mają spadać większymi płatami.

Słoiki umyć i wyparzyć (np. w zmywarce lub piekarniku – włożyć do zimnego piekarnika, nastawić 110 stopni i wyparzać przez 20 minut). Gorące powidła przełóż do słoików i ustaw je dnem do góry aż do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz