czwartek, 30 lipca 2015

KONFITURA MORELOWA niskosłodzona

7 słoiczków po 300 ml

  • 2,7 kg moreli (po obraniu ze skórki i wypestkowaniu zostaje 2 kg)
  • 200 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 2 opakowania Żelfix 3:1 Dr. Oetker


Słoiki umyć i wyparzyć (np. w zmywarce lub piekarniku – włożyć do zimnego piekarnika, nastawić 110 stopni i wyparzać przez 20 minut). Morele w misce zalać wrzącą wodą, odczekać 1 minutę, a następnie zalać zimną wodą. W razie konieczności powtórzyć czynność. Obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę. Podzielić owoce na 2 tury po 1 kg. W garnku wymieszać 1kg owoców z żelfixem, dodać sok z 1 cytryny i zagotować mieszając. Dodać 100g cukru i ponownie mieszając zagotować. Na wolnym ogniu gotować 2-3 minuty mieszając, by owoce się nie przypaliły. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, wypełniając je po brzegi, zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 24 godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz