- kapusta
- sól niejodowana
- marchewka
Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć w cienkie
paseczki. Na 1 kg
kapusty potrzeba 1 szklankę marchewki utartej w cieniutkie paseczki i 1 płaską
łyżkę stołową soli. Kapustę należy zasypać solą, dodać marchew, całość
dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 3 godziny. Kapusta zmięknie i puści trochę
wody. Następnie przełożyć do słoików, wypełniając je do 3/4 wysokości i
dokładnie ucisnąć. Słoiki odstawić.
Następnie należy przygotować zalewę. W tym celu
zagotować wodę z solą w proporcjach 15 g soli na 1 l wody. Przegotowaną słoną
wodę wlać do słoików tak, by kapusta była nią przykryta. Odstawić w spokojne
miejsce
na 4-7 dni. Nie zakręcać słoików. Kapustę
codziennie nakłuwać drewnianym lub plastikowym szpikulcem (niemetalowym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz