piątek, 4 września 2015

KAPUSTA KISZONA

  • kapusta
  • sól niejodowana
  • marchewka

Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć w cienkie paseczki. Na 1 kg kapusty potrzeba 1 szklankę marchewki utartej w cieniutkie paseczki i 1 płaską łyżkę stołową soli. Kapustę należy zasypać solą, dodać marchew, całość dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 3 godziny. Kapusta zmięknie i puści trochę wody. Następnie przełożyć do słoików, wypełniając je do 3/4 wysokości i dokładnie ucisnąć. Słoiki odstawić.
Następnie należy przygotować zalewę. W tym celu zagotować wodę z solą w proporcjach 15 g soli na 1 l wody. Przegotowaną słoną wodę wlać do słoików tak, by kapusta była nią przykryta. Odstawić w spokojne miejsce

na 4-7 dni. Nie zakręcać słoików. Kapustę codziennie nakłuwać drewnianym lub plastikowym szpikulcem (niemetalowym). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz